2011. március 21., hétfő

VKF XLI. - Mézes-karamellás szelet, a bécsi út tökéletes kísérője

A hétvégén Bécsbe látogattunk. Sajnos nem sikerült jó időt kifognunk, úgy is mondhatnám, éppen a legrosszabbat kaptuk, de ez sem tántorított minket el a város felfedezésétől. Gyönyörű hely, mindig elámulok az osztrákok letisztultságán. Természetesen meglátogattuk a híres naschmarktot is. A végén szomorúan hagytuk ott a helyet: itthon miért nem ennyire természetes még a sok, színes, érdekes áru?


No de a lényeg: mint mániákus sütögető, nem mehettem üres kézzel. Készült mandulás cantuccini, házi dióvajas keksz, meggyes-étcsokis trüffel, pogácsa, metélőhagymás craker, aszalt meggyes keksz, és egy fantasztikus karamellás soros sütemény is, ami pont kapóra jött a 41. VKF kiírásra.


Nagyon szeretjük az ilyen krémes vanílíás sütiket, még nagymamám csinált régen hasonlót.
Ez most saját összeállítás lett, a marlenka tésztája, és egy nagyszerű krém találkozása. Gyorsan feljegyeztem az összetevőket, úgyhogy többször is el fog készülni nálunk, az biztos!


Hozzávalók:

Tésztához:

50 g vaj
2 evőkanál méz
1 tojás
200 g liszt
50 g cukor
1 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál ecet


Töltelékhez:

2 dl dulce de leche (házi, én így készítem, de számos más előállítási mód is fellelhető a neten)
2 dl tej
2 evőkanál keményítő
1 evőkanál méz

Opcionális:
Tetejére:

100 g cukor

Összeállítás:
A tésztához a vajat, a mézet, a cukrot és a tojást gőz fölött besűrítem, majd hűtöm.
A lisztet egy tálba szitálom. A szódabikarbónát összekeverem az ecettel, majd a mézes keverékkel együtt a liszthez adom. Összekeverem, majd fóliába csomagolva a hűtőbe teszem. Nálam volt pár órája érni, míg a kekszeket sütöttem :)

A krémhez a keményítőt egy kevés tejjel csomómentesen elkeverem. A dulce de leche-t, a vaníliaesszenciát és a tej többi részét felforralom, majd ehhez hozzáöntöm a keményítőt. Összefőzöm, majd leveszem a tűzről, és belekeverem a mézet. Ezt is hűlni hagyom.

A pihentetett tésztát négy részre osztom. Mindet vékony téglalappá nyújtom, majd 180 °C-on, egyesével aranybarnára sütöm őket.

A krémet négy részre osztva összetöltöm a lapokat úgy, hogy a tetejére is jusson belőle.
A tetejére a cukrot karamellizálom, majd olajozott márványlapra/sütőlemezre öntöm. Megvárom míg kihűl, majd robotgéppel porcukor finomságúra őrölöm. Ezzel behintem a sütemény tetejét. 

Hűtőbe teszem és várok 1-2 napot, hogy összeérjen. Eddigre a karamellpor a tetején szépen beleolvad a krémbe, ezáltal gyönyörű felület keletkezik rajta, és a nagyszerű karamellás ízt erősíti.
Istenien omlós és krémes és karamellás és mézes és vaníliás és és és... Hát szerintem fantasztikus.

A képen látható mézet egyébként egy erdélyi termelőtől vettük még a Kézműves Magyar Ízek Vásárán, de nyilván ízlés szerint lehet más mézet is használni annak, aki nem szeretné a karaktere hárs ízét érezni a sütiben. egy egyszerűbb vegyes virágméz pasztellebb ízt ad.

A bécsi utunk többi receptje is jön lassan, csak a nagy pakolásban nem volt időm fotózni (ez a kép sem lett a legjobb, mivel este készült...), és hát az út során minden elfogyott az utolsó morzsáig. De azt hiszem senki nem fog haragudni, ha szépen lassan újra elkészítem az egész repertoárt :)


19 megjegyzés:

  1. gratulálok a bloghoz meg a sütikhez, nagyon ügyes vagy!!!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! Én is viszont: az általad feltöltött receptek is fantasztikusak :)

    VálaszTörlés
  3. Hát ez bizony tökéletes találkozás!!!!

    VálaszTörlés
  4. Ezt mennyi idő elkészíteni?:)

    VálaszTörlés
  5. Hát nem két perc, az biztos :)
    De főleg a pihentetések és a lapok egyenkénti sütése miatt. Viszont ha ügyesen megy a nyújtás-sütés egyszerre, akkor az is megvan 45 perc alatt kb. Egy-egy unalmas órát el lehet vele ütni.

    És azt hiszem ideje lenne újra megcsinálnom, hogy új képet készíthessek róla ehelyett a kissé szánalmas helyett, ugye? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oké :) A sütést és a fotózást is?

      Törlés
    2. Ahogy mondod!:) Bár az étel fotózás nem a fő profilom, de meg lehet próbálni! Egy fel nap pihenés? Annyit nem bírok ki kóstolás nélkül:))

      Törlés
  6. És annak, aki még sose sütött életében? Annak mennyi idő? Egy nap?:)) egyszer úgyis megcsinálom, nagyon tetszik a recept, a kép alapján meg egyszerűen csábító!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyedül talán. Velem maximum egy fél :) Viszont egy éjszakát mindenképp pihentetni kell utána, hogy jól összeérjenek az ízek.

      Törlés
    2. Akkor ez egy komplett napos közös program? Hmmm... nem rossz:)

      Törlés
    3. Bizony-bizony, jól látod, egy napos program :) És talán, ha nagyon kedves vagyok, még kóstolni is engedlek közben :)

      Törlés
    4. Majd jól lekenyerezlek valamivel vagy elterelem a figyelmed:) Viccet félretéve én ezt komolyan meg szeretném csinálni!:)

      Törlés
    5. Viccet félretéve én is :)

      Törlés
  7. Akkor keríteni kell egy időpontot!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, és egy konyha sem ártana hozzá éppen :)

      Törlés